Limburgs Energie Fonds financiert grootschalige asbestsanering en maakt plaatsing zonnepanelen mogelijk

Boonen Vastgoed & Ontwikkeling kocht medio 2018 de voormalige steenfabriek gelegen in Buggenum om deze te herontwikkelen. Het gebouw stond leeg, bevond zich in een zeer matige staat en zat vol asbest. Dankzij de grondige herontwikkeling krijgt het iconische gebouw nu een duurzaam tweede leven.

Na de sloop en verwijdering van de oude productie-installaties van de voormalige steenfabriek, is gestart met grootschalige asbestsanering. Na sanering is de renovatie gestart, waarbij het gebouw geschikt werd gemaakt voor de verhuur aan verschillende partijen. Onder andere een sportschool en een obstacle run vestigden zich in het gebouw. Als onderdeel van de renovatie is het gebouw geschikt gemaakt voor de plaatsing van ruim 1 MW aan zonnepanelen.

In de provincie Limburg is de asbestsanering nog in volle gang; naar schatting moet nog 9,5 mln. vierkante meter asbestdak worden gesaneerd (Inventarisatie Asbestdaken Eerste Kamer, 2018). De renovatie en asbestsanering van de voormalige steenfabriek is een stap in de goede richting. Het Limburgs Energie Fonds financiert de asbestsanering en de renovatie, inclusief de noodzakelijke aanpassingen aan het dak.

Ruud Boonen: “Het ontwikkelen van een groot industrieel object gelegen in een historische dorpskern is geen eenvoudige opgave. Banken zijn op dit moment afwachtend in het financieren van dergelijke transformatieprojecten en daarom was de financiering vanuit het LEF van cruciaal belang om de herontwikkeling mogelijk te maken. De zonnepanelen leveren inmiddels voldoende energie om het hele dorp te voorzien van stroom. De enorme oppervlakte asbest is gesaneerd en vele partijen maken gebruik van het pand in het nieuwe concept van bedrijfsverzamelgebouw. Dit zorgt inmiddels voor nieuwe economische activiteit.’’

Wat is het Limburgs Energie Fonds?
Het Limburgs Energie Fonds (LEF) is opgericht door de Provincie Limburg en wordt beheerd door Polestar Capital. Het fonds zorgt voor realisatie van kansrijke Limburgse projecten in de circulaire economie, energiebesparing, duurzame energieopwekking of asbestsanering. Het LEF verstrekt het project hiervoor een deel van de financiering in de vorm van risicokapitaal of een (achtergestelde) lening. Omdat het LEF geen subsidie verstrekt, is het een revolverend fonds: hiermee kunnen meer duurzame projecten worden gerealiseerd. Dit fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, de Europese Investeringsbank en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).