Energiebesparing flat HR glas

VVE Torenflat door LEF in één keer over op HR++ glas

De Vereniging van Eigenaars Torenflat in Maastricht heeft haar energieverbruik sterk kunnen verminderen. Door een lening van het Limburgs Energie Fonds (LEF) was het mogelijk om tegelijk alle oude beglazing,  puien en kozijnen, te vervangen door HR++ glas en nieuwe puien en kozijnen. Het verbruik van aardgas voor verwarming daalt hiermee naar verwachting met meer dan 20%, zodat de investering ruimschoots wordt terugverdiend door de fors lagere energierekening.

De iconische Torenflat ligt aan het Oranjeplein te Maastricht nabij de A2. Haar VVE bestaat uit 70 huishoudens en 2 commerciële ruimte. Ze waren al jaren aan het sparen voor deze grootschalige renovatie. Doordat de nood hoog was en de financiële middelen schaars, zag het er naar uit dat die in twee fases moest gaan plaatsvinden, met kostenverhogingen en extra overlast voor de bewoners tot gevolg. De LEF financiering gaf de VVE de mogelijkheid om alle werkzaamheden toch in één keer uit te voeren.

De firma Blitta uit Venray is inmiddels al vol aan slag met het plaatsen van het nieuwe HR++ glas, puien en kozijnen.  Met deze vernieuwing wordt er ook voor gezorgd dat vochtdoorslag en kiervorming wordt verholpen. Bovendien is het saneren van asbest ook onderdeel van het project. VVE beheerder Vertommen: “Het was fijn dat we zo snel en effectief met het LEF konden schakelen. Want met deze renovatie en energiebesparing kan één van de 10 hoogste gebouwen van Maastricht weer jaren vooruit!”

“Verenigingen van Eigenaren zijn voor het LEF een beetje vreemde eend in de bijt. Toch zie je dat VVE’s niet of nauwelijks leningen kunnen krijgen bij banken, terwijl de mogelijke energiebesparingen die ze willen financieren vaak enorm zijn. Daarom zijn wij verheugd dat het LEF ook hier een rol van betekenis kan spelen.”, aldus Theo Hendriks, algemeen directeur van het Limburgs Energie Fonds.