QCP start bouw duurzame kunststoffabriek op Chemelot

QCP is officieel gestart met de bouw van een nieuwe fabriek op Chemelot Industrial Park te Sittard-Geleen. In deze fabriek worden circulaire polymeren geproduceerd, gemaakt van plastic consumentenafval.

Huub Meessen, CEO van QCP, wat staat voor ‘Quality Circular Polymers’: “Eind dit jaar moet de fabriek al klaar zijn en dan starten we meteen met de productie van hoge kwaliteit polypropyleen en polyethyleen compounds. Dankzij de gekozen technologie en beschikbare polymerenkennis kunnen we een consistente kwaliteit garanderen en dankzij onze strategische partner SITA is de continuïteit van de grondstofaanvoer verzekerd. Er is een toenemende vraag naar dit soort circulaire polymeren, waarbij hoge kwaliteit en leverzekerheid van belang zijn. Vanzelfsprekend zijn we al met de klant- en productontwikkeling begonnen.“ QCP richt zich vooral op de verpakkings-, automobiel-, bouw- en E&E industrie, kortom op industrieën waar kunststoffen gebruikt worden.

De fabriek wordt in drie fases gerealiseerd en de productiecapaciteit zal uiteindelijk 100.000 ton per jaar bedragen. De totale investering bedraagt ongeveer 75 miljoen euro, waarvan 35 miljoen euro voor de eerste fase waar ook het LEF zich aan gecommitteerd heeft. Zodra de fabriek volledig in bedrijf is, zullen er 100 honderd directe arbeidsplaatsen zijn. Naar verwachting worden daarnaast nog tussen 200 en 300 indirecte arbeidsplaatsen gecreëerd.

Geavanceerde technologie
Om hoge kwaliteit te garanderen wordt de nieuwste productietechnologie toegepast. B+B Anlagenbau levert de apparatuur voor het wassen en opwerken van het inkomende plastic afval tot schone flakes. KraussMaffei Berstorff levert de apparatuur om van deze flakes hoge kwaliteit kunststof korrels als eindproduct te produceren. AZO verzorgt het volautomatische interne transport en de opslag. Dit alles binnen het gebouw dat tot stand wordt gebracht door de aannemer Edibo. De infrastructurele werkzaamheden worden door de firma Wegenbouw Brune uitgevoerd.

Marc Houtermans, COO van QCP: “We hebben een partnerschap met onze technologieleveranciers. Alleen zo kunnen we een goede combinatie maken van de nieuwe technologie vanuit de opkomende circulaire polymeerindustrie én de bewezen technologie van de traditionele compoundingindustrie.”

Hergebruik van plastic afval is op zich al duurzaam op het vlak van reductie van broeikasgassen en energie maar daar blijft het niet bij. Raf Bemelmans, CSCO van QCP: “Het dak van de fabriek is geschikt voor het plaatsen van zonnecellen, zodat QCP een deel van haar energiebehoefte zelf kan opwekken.”

Ondersteuning
QCP is een initiatief van de ondernemers Huub Meessen, Marc Houtermans en Raf Bemelmans, allen met een ruime ervaring in de petrochemie. QCP is een consortium dat naast de initiatiefnemers bestaat uit SITA, Chemelot Ventures en NV Industriebank LIOF. Medefinanciers zijn Rabobank, het Limburgs Energie Fonds, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg. Het bedrijfsgebouw wordt gefinancierd door firma Langen uit Elsloo. Verder boden de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) ondersteuning.

Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken en Grondbedrijf van de provincie Limburg: “De komst van QCP toont aan dat er in onze provincie zeker plaats is voor de maakindustrie. In die zin is QCP een waardevolle aanvulling op de ontwikkeling van Brightlands Chemelot Campus, waar de nadruk ligt op onderwijs, onderzoek en ontwikkeling.” De Provincie Limburg treedt als medefinancier op. “De bouw van de fabriek levert een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in de regio,” zegt gedeputeerde Beurskens.

Pieter Meekels, wethouder Economie van de gemeente Sittard-Geleen: “QCP is belangrijk voor de werkgelegenheid in onze gemeente. Het komt niet vaak voor dat een bedrijf start met een omvang zoals bij QCP nu het geval is. Bovendien hebben we afspraken kunnen maken met QCP over bijvoorbeeld het invullen van banen bij QCP door werklozen en bijstandsgerechtigden.“

Over QCP
QCP, dat staat voor Quality Circular Polymers, is een nieuwe firma die brand owners en kunststofverwerkers gaat voorzien van polymeren met een hoge en constante kwaliteit gebaseerd op gebruikte kunststoffen. Deze producten maakt het hen mogelijk om op grote schaal duurzame producten te leveren. Betrouwbare levering, integratie, leidende technologie, innovatieve recepten en strategisch partnerschap met SITA (onderdeel van Suez Environment) als leverancier van de gebruikte plastics zal QCP in staat stellen om circulaire kunststoffen naar een hoger niveau te tillen. De capaciteit van de fabriek is 100.000 ton per jaar. De totale investering bedraagt 75 miljoen euro waarvan 35 miljoen euro voor de 1ste fase die eind 2015 opstart. QCP is goed voor circa 100 directe en 200 tot 300 indirecte banen. De focus zal liggen op PP (polypropeen) en PE (Polyetheen).
Voor meer informatie: www.QCPolymers.com