Reubenberg Beheer saneert asbest met behulp van het Limburgs Energie Fonds

Reubenberg Beheer verhuurt bedrijfspanden aan lokale MKB ondernemingen in Swalmen. Begin dit jaar ontwikkelde mede-eigenaar Bert Kok een plan voor de sanering van de asbesthoudende daken van het bedrijfspand. Met financiering van het Limburgs Energie Fonds zijn de asbestdaken inmiddels volledig gesaneerd, waarna de daken zijn voorzien van geïsoleerde sandwichpanelen. Daarmee is (naast asbestsanering) ook energiebesparing gerealiseerd.

De sanering van asbest, en dan met name de financiering ervan, is in de praktijk niet altijd gemakkelijk. Dit terwijl er een flinke opgave ligt; in de provincie Limburg moet naar schatting nog 9,5 miljoen vierkante meter asbestdak worden gesaneerd (Inventarisatie Asbestdaken Eerste Kamer, 2018). Het Limburgs Energie Fonds financiert diverse asbestsaneringsprojecten.

Bert Kok (Reubenberg Beheer) over de samenwerking met het LEF: ‘‘Eind 2018 werd ons duidelijk dat we de asbestdaken van onze bedrijfspanden moesten saneren en vervangen. Naast dat de daken simpelweg aan vervanging toe waren, werden wij ook gestimuleerd door de overheid en onze verzekeraar om tot vervanging over te gaan. We zijn daarvoor een financiering gaan zoeken. Na het lezen van de berichtgeving op de website hebben wij contact opgenomen met LEF. We troffen een proactieve organisatie, die meedacht, met goede voorstellen kwam en die ook opvolgde. De gesprekken resulteerden in een passende financiering. Inmiddels is het project uitgevoerd en kijken we met tevredenheid terug.’’

Over het Limburgs Energie Fonds:
Het Limburgs Energie Fonds (LEF) is opgericht door de Provincie Limburg en wordt beheerd door Polestar Capital. Het fonds zorgt voor realisatie van kansrijke Limburgse projecten in de circulaire economie, energiebesparing, duurzame energieopwekking of asbestsanering. Het LEF verstrekt het project hiervoor een deel van de financiering in de vorm van risicokapitaal of een (achtergestelde) lening. Omdat het LEF geen subsidie verstrekt, is het een revolverend fonds: hiermee kunnen meer duurzame projecten worden gerealiseerd. Dit fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, de Europese Investeringsbank en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).