SOIOS levert eerste SunShuttle af, gefinancierd door het Limburgs Energie Fonds (LEF)

SOIOS produceert op zonne-energie aangedreven wegtreinen. Met financiering van het Limburgs Energie Fonds (LEF) is de bouw van de hoogwaardige wegtreinen in een stroomversnelling gekomen. Bekende afnemers van de SunShuttle zijn Center Parcs, de Efteling, Puy du fou, Maastricht en nu ook Schloss Schönbrunn in Wenen, dat het zomerpaleis vormde voor voormalige Oostenrijkse Keizers, waaronder Frans Jozef I en Sisi.

Te vaak gebruiken historische binnen-steden, dierentuinen, vakantieparken en degelijke nu nog diesel aangedreven toeristentreinen. De SunShuttles bieden hiervoor een milieuvriendelijk alternatief. De treinen zijn voorzien van zonnepanelen op de daken van de locomotief en de wagons. Het succes van deze Shuttles is gelegen in de innovatieve combinatie van hoogwaardige zonnecellen, lichtgewicht constructies en een krachtige aandrijflijn met maximum rendement en minimaal energieverlies.

De SunShuttles stoten geen CO2 en fijnstof uit, zijn stil en worden voornamelijk aangedreven door de opgewekte zonne-energie. SOIOS heeft sinds haar oprichting in 2011 al ruim 25 treinen verkocht binnen Europa. De laatste in deze reeks is de wegtrein die gaat rijden op het terrein ‘Tiergarten’ en de tuinen van van Paleis Schloss Schönbrunn in Wenen. Het is tevens de eerste van een reeks Shuttles die gefinancierd is met een financieringslijn van het LEF.

Henk Rozeboom over LEF: “Dankzij het Limburgs Energie Fonds kan SOIOS meerdere Solar Elektrische Wegtreinen in productie nemen. De financiering van LEF levert de benodigde voorfinanciering voor de inkoop van de componenten. Door LEF kan SOIOS een gecontroleerde groei doormaken en haar activiteiten wereldwijd uitbreiden. LEF fungeert zo als vliegwiel voor de groei van innovatieve en milieuvriendelijke ondernemingen in Limburg”.

Over het Limburgs Energie Fonds:
Het Limburgs Energie Fonds (LEF) is opgericht door de Provincie Limburg en wordt beheerd door Polestar Capital. Het fonds zorgt voor realisatie van kansrijke Limburgse projecten in de circulaire economie, energiebesparing, duurzame energieopwekking of asbestsanering. Het LEF verstrekt het project hiervoor een deel van de financiering in de vorm van risicokapitaal of een (achtergestelde) lening. Omdat het LEF geen subsidie verstrekt, is het een revolverend fonds: hiermee kunnen meer duurzame projecten worden gerealiseerd. Dit fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, de Europese Investeringsbank en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).