Geothermiebron Californië

Californië boort met LEF tweede geothermiebron

In glastuinbouwgebied Californië bij Venlo is in september gestart met de voorbereidingen voor het boren van een tweede geothermiebron. Hiermee gaat een constante stroom van duurzame warmte geleverd worden. Die warmte is afkomstig uit de aardkern en wordt gewonnen op een diepte tussen de 2.200 en 3.000 meter. Het LEF ondersteunt deze innovatieve vorm van duurzame energie. Zij neemt samen met de Rabobank en Meewind Regionaal Duurzaam de externe financiering op zich.

In 2013 werd al een eerste geothermiebron gerealiseerd in Noord-Limburg. Ook deze tweede bron is een initiatief van glastuinbouwondernemers en het ontwikkelbedrijf Californië. De geothermiebron zelf bevindt zich op de locatie Nieuw Erf 3 in Horst. Uiteindelijk zal de warmte worden geleverd aan vier glastuinbouwondernemingen.

Dit zijn in eerste instantie de drie al gevestigde tuinders, te weten Gielen kwekerij (tomaten), Van Lipzig tuinderijen (komkommers) en Sweet Lions (cherrytomaten), met samen ruim 26 hectare kassen. De ondernemers hebben zich verenigd in een BV die eigenaar wordt van de bron. Zij worden aandeelhouders en zullen de bron op die manier dan ook zélf gaan exploiteren. Hiernaast is er één perceel nog in de verkoop. De koper hiervan kan dus gelijk aansluiten op het aardwarmtenetwerk.

Planning bouw
De conductorpijpen voor de geothermiebron worden de eerste weken van september geboord. Daarna wordt er een boorlocatie omheen aangelegd die voldoet aan de mijnbouwwetgeving. De boortoren voor de diepere secties wordt vervolgens in oktober opgebouwd. De firma KCA Deutag gaat daarna in november starten met het boren van de eerste bron. In oktober 2016 kan de eerste warmte geleverd worden.

Belangrijke duurzaamheidsstap
Met de realisatie van de geothermiebron wordt voor de glastuinbouwondernemers een belangrijke bijdrage te geleverd aan de vermindering van de CO2 –emissie, want normaliter worden de kassen verwarmt met aardgas. Dit tweede project bespaart per jaar maar liefst zo’n 6 miljoen m3 gas, wat correspondeert met het jaarlijks verbruik van circa 3.750 Nederlandse huishoudens en een vermindering van CO2 uitstoot van 10 duizend ton per jaar.

Ook vermindert de toepassing van geothermie de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Zo wordt met geothermie de prijs voor het verwarmen van de kassen stabieler. Het lijkt er bovendien op dat steeds meer retailbedrijven, zoals supermarkten, duurzaamheidseisen gaan stellen aan de producten die zij toelaten in hun schappen. Voor de tuinders die participeren in dit project liggen hier dan ook uitstekende kansen.

“Door de geologische breuklijnen is de ondergrond in Limburg, en zeker Noord-Limburg, uitermate geschikt voor het winnen van geothermische energie. Deze duurzame warmte kan vervolgens worden benut voor het verwarmen van kassen, maar ook huizen en kantoren. Het LEF is trots betrokken te zijn bij dit project omdat het zo’n grote duurzame impact heeft. Bovendien kan geothermische warmte zorgen voor de terugkeer van stabiliteit in de Limburgse glastuinbouwsector, die het de laatste jaren niet makkelijk heeft gehad” aldus Philip Tan, juridisch directeur van het Limburgs Energie Fonds. Hier meer informatie over het Limburgs Energie Fonds en hier over de andere projecten met LEF.

Over Californië
Midden in Greenport Venlo ontwikkelt Californië BV het glastuinbouwgebied Californië. Een gebied dat volop ruimte biedt aan glastuinbouwondernemers. Met unieke mogelijkheden om duurzaam telen daadwerkelijk vorm te geven met onder meer geothermische warmte. Tegelijkertijd werkt Californië BV aan een veilige en groene omgeving voor omwonenden, aan voldoende werkgelegenheid, innovatieve en duurzame oplossingen voor het milieu. Dat is goed voor de Nederlandse tuinbouwsector, de leefbaarheid in de regio en de economische ontwikkeling in de provincie Limburg. Californië: voor een gezonde toekomst onder glas.