Mosa Meat ontvangt financiering van het Limburgs Energie Fonds

Maastricht, Nederland – Mosa Meat, de Limburgse pionier in de productie van kweekvlees, heeft een financiering van EUR 40 miljoen ontvangen van een consortium aan publieke en private investeerders waarvan onder andere Invest-NL, LIOF, PHW Group, M Ventures, en Lowercarbon Capital en het Limburgs Energie Fonds (LEF). Deze financieringsronde markeert een belangrijke stap voorwaarts in het verwezenlijken van de missie van Mosa Meat om duurzaam geproduceerd kweekvlees wereldwijd beschikbaar te maken. 

Over Mosa Meat

Mosa Meat (B Corp), opgericht door professor Mark Post en Peter Verstrate, is een voedseltechnologiebedrijf dat is gestart en gevestigd in Maastricht. Het bedrijf heeft een methode ontwikkeld om vlees te kweken uit een zeer kleine hoeveelheid dierlijke cellen, waardoor de noodzaak voor het fokken en slachten van vleesrunderen wordt geëlimineerd. In 2013 is de eerste gecultiveerde rundvleeshamburger ter wereld geïntroduceerd. Met een divers team van meer dan 150 medewerkers, waaronder een groot aantal wetenschappers, streeft Mosa Meat ernaar om de productiecapaciteit verder op te schalen en kweekvlees als diervriendelijk en duurzaam alternatief voor conventioneel geproduceerd vlees aan te kunnen bieden aan consumenten. Mosa Meat’s doel is om het wereldwijde voedselsysteem fundamenteel te hervormen met de uitrol van haar technologie. 

Positieve impact van kweekvlees

Kweekvlees staat bekend om de potentie die het heeft om de milieu-impact van de traditionele vleesindustrie aanzienlijk te verminderen. De productie van kweekvlees vereist minder land, water en voer, en het vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is kweekvlees een diervriendelijk alternatief voor de traditionele vleesindustrie zonder dat afbreuk wordt gedaan aan smaak, voedingsstoffen en textuur.

Maarten Bosch (CEO van Mosa Meat) over het LEF:

“We zijn erg blij met de ondersteuning van het Limburgs Energie Fonds om het voedselsysteem fundamenteel te verduurzamen. We gaan hiermee de volgende concrete stappen zetten om de productie van ons gecultiveerd rundvlees op te schalen en vooruitgang te boeken in de richting van een schonere, vriendelijkere manier om echt rundvlees te maken.”

Jan-Willem König (Algemeen directeur van het Limburgs Energie Fonds) over de financiering aan Mosa:

“Met de financiering van Mosa Meat dragen we bij aan de vermindering van CO2 uitstoot maar ook aan het verminderen van problemen omtrent landgebruik, watertekorten én dierenwelzijn, en dat allemaal met een investering in één van Limburg haar grote innovatieve voorlopers”  

 Wat is het Limburgs Energiefonds?

Het Limburgs Energie Fonds (LEF) is opgericht door de Provincie Limburg en wordt beheerd door Polestar Capital. Het LEF is een impact fonds en classificeert als een donkergroen fonds (artikel 9 fonds) onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Het fonds zorgt voor realisatie van kansrijke Limburgse projecten in de circulaire economie, energiebesparing, duurzame energieopwekking of asbestsanering. Het LEF verstrekt het project hiervoor een deel van de financiering in de vorm van risicokapitaal of een (achtergestelde) lening. LEF is een financieringsfonds en verstrekt geen subsidie: hiermee kunnen meer duurzame projecten worden gerealiseerd. Dit fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, de Europese Investeringsbank en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).Voor meer informatie: